Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Spaniens flagga

Klickguide med information och tips till Spanienresenärer

 

Spanienkännaren Thomas Gustafsson ger sina tips till Spanienresenären.Spanienkännaren Thomas Gustafsson
ger sina tips till Spanienresenären

 

Inget är lättare än att bli gripen av Spanien. Här i detta land i andra änden av Europa finns sällan något som är sådär svenskt lagom och försiktigt. Allt är visserligen EU-anpassat och tryggt. Men tillvaron är intensivare på något sätt, man tar vara på nuet mycket mer än i norr.

Bäst lär man känna Spanien om man reser runt i landet på egen hand. För att ge information och inspiration till Spanienresenären har jag därför lagt upp denna faktasida som sa fungera som komplement till min bok om Spanien.

Sedan urminnes tider har den Iberiska halvön varit uppdelad i gamla historiska landskap. I dag bildar dessa 17 Comunidades Autonomás (självstyrande autonomer) som på många sätt påminner om delstater. Skillnaden mellan regionerna är ofta stor. Klicka på kartan eller på länkarna under den för att läsa om vad som är speciellt med den del av Spanien du vill åka till och vad som är värt att se.

Under flera av regionerna finns det en omfattande guide som man kan klicka sig vidare till. Mer fakta kommer dessutom att läggas ut allteftersom framöver.

Karta över Spanien Madrid Katalonien Baskien Galicien Asturien Kantabrien Navarra Rioja Aragonien Valencia Murcia Andalusien Kastilien-La Mancha Kastilien och León Balearerna Extremadura

Andalusien - Aragonien - Asturien - Balearerna - Baskien - Extremadura - Galicien - Kanarieöarna - Kantabrien -
Kastilien-La Mancha
- Kastilien och León - Katalonien - Madrid - Murcia - Navarra - Rioja - Valencia

 

Spaniens totala yta är 505.000 kvadratkilometer (Sverige 450.000, Finland 338.000, Norge 324.000 utan Svalbard, Danmark 43.000 utan Grönland). Vid en jämförelse i storlek med resten av Europas länder hamnar Spanien därmed på fjärde plats efter Ryssland, Ukraina och Frankrike.

Folkmängden är på cirka 46 miljoner vilket gör Spanien till den femte folkrikaste staten inom EU, efter Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Befolkningen är ojämnt fördelad. De flesta bor i kustzonerna vid Medelhavet och Biscayabukten samt längs Ebrodalen. I huvudstaden Madrid bor också många människor men i övrigt är högplatån i landets inre mycket glest befolkad. Nära 80 procent av befolkningen bor i städer av vilka Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza och Bilbao är de största.

För information om Spaniens historia och politik, kultur och samhälle läs Thomas Gustafssons bok om Spanien.

 

© TG MEDIA, med undantag för kartan, © Europeiska kommisionen.

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler