Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Kubanska flagganPraktiska fakta till Kubaresenären

 

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - P - Q - R - S - T - U - V - Ö

A

Ackreditering, visum eller turistvisum måste man ordna i Sverige innan avresan. För svenska och andra skandinaviska medborgare som ska på en semesterresa räcker det vanligtvis med turistvisum. Kubas beroende av turistinkomster innebär att det går snabbt och smidigt att få turistvisum. Observera dock att passet måste vara giltigt minst 6 månader och att ett turistvisum kan utfärdas för högst en månad i taget. Charterresenären får sitt visum fixat av arrangören, det är en blankett i samband med flygresan som ifylld stämplas i passkontrollen och fungerar som turistvisum. Den som reser på egen hand eller bara köper en flygstol av charterbolaget måste själv ansöka om turistvisum i god tid från den kubanska ambassadens konsulära avdelning. Turistvisum är en lös lapp som läggs i passet. Därmed stämplas inte passet vilket gör att man slipper problem vid inresa till USA.

Adress till Republiken Kubas ambassad och konsulat i Sverige

Sturevägen 9
182 73 Stocksund
Telefon: 08 - 545 83 260
Fax: 08 - 545 83 270
Internet: http://www.cubadiplomatica.cu/suecia/EN/Home.aspx
Ring innan och kolla. Den konsulära avdelningen har öppet på förmiddagar alla vardagar. Har man kopia på biljettreservationen, pass och pengar med sig kan man fixa turistvisum på en förmiddag om man ringer innan.

Adress till Sveriges ambassad i Kuba

Embajada de Suecia
Calle 34, No 510,
entre 5 y 7 Avenida.
Miramar, Havanna.
Telefon: +53 7 204 28 31.
Internet: www.swedenabroad.com/havanna
E-post: ambassaden.havanna@foreign.ministry.se
Öppettider: Måndag-fredag 09.30-11.30

Adress till Republiken Kubas ambassad och konsulat i Finland

Fredriksgatan 61, 3rd Floor
00100 Helsingfors
Tel: (09) 6802 022
Fax: (09) 6431 63
E-post:cuba@cuba.fi

Adress till Finlands honorärgeneralkonsulat i Kuba

Consulado General Honorario de Finlandia
Calle 21, Entre A y 23
Cubanacán
Havanna
Kuba
Tel &Fax: +53-7-2040 793
E-post: finlandconsulado@enet.cu

Adress till Norges ambassad i Kuba

Embajada de Noruega
Calle 30, No 315, Entre 3 y 5 Avenida
Miramar, Playa
Havanna
Tel: +53 7 204 4411
Internet: www.noruega-cuba.org
E-post: emb.havana@mfa.no

Arrangera den egna Kubaresan är inte så svårt om man vet vilken budget man har och hur man vill resa. För den som väljer charter så har alla stora resebolag tvåveckorsresor till Kuba på programmet med möjligheter till utflykter och Havanna på egen hand. Det finns mängder med arrangörer som har Kuba på programmet. Ett pålitligt alternativ för den som vill ha en rundresa är resebyrån Iventus som har flera resor varje säsong. Det går också att beställa resan själv genom att boka flyg på nätet och hotell eller privat boende i Kuba. Den bekväma som vill resa individuellt tar hjälp av en resebyrå som till exempel Ticket och överlåter då jobbet med att boka flyg och hotell till dem.

Arrangera den egna billiga Kubaresan. Den som vill komma undan billigast och har gott om tid och energi lägger upp sin resa och bor hos privata rumsuthyrare. Den som är på jakt efter absolut billigaste flygbiljetten och har obegränsat med tid letar på internet och kan då få olika varianter av flyg.

Ankomst till Kuba: Den internationella flygplatsen i Havanna heter José Martí och ligger cirka 30 minuters bilresa från centrala Havanna. Det är alltid en fördel att resa med lite bagage så att man kan ha det som handbagage, speciellt tydligt blir detta vid ankomst till Kuba där den som har incheckat bagage brukar tvingas vänta i flera timmar innan väskan dyker upp på rullbandet (allt inkommande bagage ska röntgas, därav dröjsmålet). Utanför terminalen finns inga flygbussar till centrum, den som åker individuellt har taxi. Taxibilarna står utanför terminalen och priset görs upp i förväg eftersom förarna vill få mer än vad en taxameter skulle ge. En taxiresa från flygplatsen in till Havanna kostar omkring 15 konvertibla pesos beroende på vilken stadsdel. Den internationella flygplatsen i Varadero ligger cirka 20 minuter från badorten, taxi kostar omkring 20 konvertibla pesos. Till Havanna tar det tre timmar från Varaderos flygplats och en bil kostar omkring 500 kronor (pruta hårt). Har man tur finns det transferbussar till Havanna, en sedel i näven på konduktören och du får en plats. Internationell flygplats finns också i Holguín med charterflyg till Europa.

Avfärd från Kuba: Se till att komma i god tid till flygplatsen då såväl incheckning om passkontrollen tar tid. Om du bor privat är det rekommenderbart att göra upp med en taxiförare kvällen före om du ska åka tidigt på morgonen. Glöm inte att ha med kontanter i euro, dollar eller konvertibla pesos till flygskatten som betalas separat, en avgift som det inte går att slippa undan bara för att man inte visste.

Upp

 

B

Baracoa är Kubas östligaste stad. Det går inte direktflyg dit från Havanna utan man måste byta i Santiago. Långfärdsbuss eller hyrbil är alltså det bästa alternativet, vägen från Guantánamo är bra men krokig över bergen. Sevärdheterna i Baracoa är inte många utan man åker dit för att uppleva den karibiska atmosfären. Det är inga problem att hitta ett rum, det finns många privata rumsuthyrare och tre hotell i Baracoa.

Baseboll är nationalsporten i Kuba och sägs härstamma från taínoindianernas bollsport. Spelet är ganska långtråkigt för den som är van vid snabba hockeymatcher. Men en biljett till folkfesten är billig. I dagstidningen Granma finns information om matcher.

Bensin finns vid Cupet-mackarna som ligger i varje större samhälle. Hyrbilar går på ”Super”. Utlänningar blir ständigt erbjuden att köpa billig bensin på den svarta marknaden, men de fåtaliga kronor man kan tjäna på affären ska ställas mot möjligheten att bli pålurad dålig drivmedel som förstör bilen.

Biografer finns i varje stadsdel i de större städerna. I Havanna är La Rampa centrum för filmentusiasterna. Köp biljett i god tid om du vill se en bra film, det är alltid ont om platser. För den som har kubanska pesos är inträdet nästan gratis men kön kan bli lång. På landsbygden finns videobiograf i varje by. Förvånansvärt många Hollywoodfilmer visas, Kuba står utanför internationella copyrightregler vilket ger billiga piratkopior. All film är dubbad.

Budfirmor finns flera kubanska men för säkra internationella försändelser rekommenderas DHL som opererar i Kuba.

Buss kallas för guagua (uttalas ”guáuá). De större ombyggda lastbilarna som går efter metrolinjer kallas för camellos (kameler) då de ser ut som sådana. Det är ständigt en brist på kollektivtrafik i städerna så där är det taxi som gäller för utlänningar. För längre resor finns långfärsbussar från Viazul i ett väl uppbyggt linjenät. Eftersom biljetterna är dyra (säljs bara för konvertibla pesos) är det bara ett fåtal kubaner som har råd att åka med dem och därför finns nästan alltid plats. I varje stad finns en Viazul-terminal där man köper biljetten dagen innan avresa. Vussarna har luftkonditionering och avgår i tid. Det går naturligtvis också att resa runt Kuba på egen hand med lokala billigare bussar, lastbilar, tåg och liftning. Den uthållige kan också köpa en cykel eller ta med sin egna och cykla runt. Den som vill resa runt med allmänna kommunikationer måste dock vara utrustad med gott om tid och tålamod.

Byråkratin är ett gissel, svenskar som är vana vid att göra tre saker på en gång bör förbereda sig på en kulturkrock. I Kuba har ingen bråttom, tempot är karibiskt-latinskt och dessutom genomsyrat av decenniers planhushållning som hämmat människornas initiativförmåga. Alla ärenden och beslut skjuts framåt, varför göra det nu, när man kan göra det i morgon?

Båttrafik för passagerare till och från Kuba från angränsande länder finns inte. Mellan huvudön och småöarna går det färjetrafik. Det finns elva större hamnar i landet och Havanna är viktigast med den mesta export och importen.

Böcker från Kuba som är attraktiva säljs numera endast för konvertibla pesos. På de flesta hotell finns fotoböcker och böcker om revolutionen. För den som söker andra böcker på spanska kan det vara en idé att leta i bokhandlarna i början av Calle Obispo i Habana Vieja. Begagnade böcker säljs på Plaza de Armas som blivit ett antikvariatcentrum. Den som söker nyutgina revolutionsböcker har också mycket att välja mellan i flygplatsens avgångshall.
Upp

 

C

Casa de la Truva heter de lokala trubadurbarerna som finns i alla städer. Kubansk ”folkmusik” som son och rumba och liknande spelas av musiker som håller hög internationell klass även i den minsta hålan, det serveras drinkar och ibland utbryter spontan dans.

Cayo Coco heter den mest kända av Kubas paradisöar, den ligger norr om huvudön i Camagüey-arkipelagen vid mitten av huvudön. Flera öar i området har stora turistanläggningar men den exklusivaste är den 360 kvadratkilometer stora sandön Cayo Coco där spanska hotellkedjor har byggt upp ett turistparadis med skyddad all-inclusive-lyx. Snabbaste förbindelsen hit är flyg, paketresa för några dagar säljs vid Havannas resebyråer, resebyrån i Sverige ska också kunna hjälpa till att arrangera en resa hit. Vanliga kubaner har inte tillträda till ön, endast de som arbetar på anläggningen släpps in.

Cayo Largo ligger utanför huvudöns södra kust och har en flygplats och därför möjlighet att ta emot charterturister direkt från Europa. Vid början av 1980-talet var den 27 kilometer långa sandön obebodd, det första hotellet var Hotel Isla de Sur som invigdes 1982 och därefter har flera hotell byggts. I dag är Cayo Largo ett lugnt semesterparadis, här finns landets vackraste strand som heter Playa Sirena och på södra delen av ön lägger havssköldpaddorna sina ägg. Den finns en stor fara att ön kommer att bli överexploaterad vilket hotar djurlivet. Men turismen hit ökar stadigt.

Cayo Levisa är det minsta av Kubas semesterparadis, en avskild ö för smekmånadspar och dykare. Den lilla ön ligger utanför nordvästra Pinar del Río- kusten. För att ta sig hit måste man köra bil till Puerta Esperanza och därifrån båt ut till ön. Turistanläggningen består av bungalows och priserna är resonabla. Mere än vatten ooch hav finns inte att se på ön.

Censur gäller för massmedier och masskultur. Enligt grundlagen får konstnärligt skapande inte strida mot revolutionen. All bokutgivning kontrolleras därför av det statliga Instituto del libro och all produktion och distribution av filmer sköts av det statliga filminstitutet ICAIC. De enda dagstidningar som ges ut är de som kontrolleras av kommunistpartiet.

Cienfuegos är värt ett besök för den som har lite längre tid och vill ströva runt och se något nytt, här finns den imponerande 1700-talsfästningen Castillo de Jagüa som byggdes för att hålla undan engelsmän och pirater, stadens centrum har flera vackra byggnader som påminner om den franska epoken, staden grundades av fransmän som flytt slavupproret i Haiti. Staden sammanbinds med linjebuss.

Cigarrer heter tabaco på kubansk spanska. En varning utfärdas för den som tror han ska göra ett klipp och köpa cigarrer på svartabörsen och sälja dem hemma till tobaksaffären. Gatans cigarrer är med 99 procents säkerhet piratkopior. De kan dock vara så välgjorda att en vanlig rökare inte märker någon skillnad. Priset för den äkta varan som säljs i turisthotellens specialbutiker är ungefär hälften mot priset i Sverige.

Copelia heter den kubanska glassen, den bästa serveras i hotell och turistrestauranger. I varje stad finns en Copelia-glassbar som har enklare men betydligt billigare glass. Den mest kända Copeliabaren ligger i Havanna, i parkområdet tvärs över Hotell Habana Libre. Eftersom turister som går dit måste betala med konvertibla pesos slipper de stå i kö för att köpa glass. På Copeliabarer utanför Havanna är det möjligt att betrala med kubanska pesos, då blir glassen nästan gratis.

Upp

 

D

Dans är den stora folkrörelsen, en besökare kan inte undvika att stöta på dans i alla dess former, från balett och rumba till nattklubbarnas salsa och diskomusik. Det finns många dansgrupper. Den ledande inom afrokubansk dans är Conjunto Folklórico Nacional. För klassisk balett är det Ballet Nacional de Cuba som är ledande, denna natiionalbalett grundades redan 1948 av den internationellt berömda dansösen Alicia Alonso.

Djuphavsfiskare kan hyra en yacht med besättning och all utrustning som behövs på Marina Hemingway, västra Havanna. Bokning görs genom turistkontoren som finns på alla större hotell.

Dricks är alltid ett svårt kapitel för en resenär. En resa till Kuba kan bli riktigt jobbigt på grund av alla påstridiga personer som hela tiden vill och förväntar sig dricks. Problemet har sin grund i att i USA och Latinamerika har restauranger vanligtvis inte serveringsavgiften (som är på 15 procent) inkluderad på notan (no tip included), vilket gör att gästerna själva får räkna ut och lägga 15 procent extra. Många turister från dessa länder antog därför att samma regel gällde i Kuba och la därför 15 procent i serveringsavgift på notan. Så är inte fallet. Serveringsagiften ingår alltid (tip included). Men eftersom serveringsavgiften hamnar hos staten så bör man som gäst om man är nöjd lägga på en extra är en slant för uppskattning (gratitude) och här gäller inga procent. Författarens råd är att du ska vara generös med dricks till dem som är värda att belönas, men att hålla hårt i pengarna när du uppvaktas av dem som vill ha dina pengar för tjänster du inte bett om. En konvertibel pesos extra är mycket. Ett tips till charterresenärer som ska bo på samma hotell en vecka. lägg en konvertibel pesos på hotellsängen till städerskan den första dagen och du är säker på att få nya handdukar hela veckan, och ge dricks den första kvällen så får du bra service vid bordet hela veckan.

Drinkarna som gjort Kuba berömt heter Daiquiri, Mojito och Cuba Libre. Rom är basen i alla drinkar.

Dykning är en stor turistsport, det finns mer än 500 mil strand i Kuba om man räknar in alla öar, kobbar och skär och tack vare att turismen är ny finns orörda korallrev. Det statliga dykföretaget som hyr ut utrustning och ger dyklektioner heter Marlin S.A och har dykcentrum, centros de buceo, vid varje turistort.

Upp

 

E

Ekoturister har stora naturreservat till förfogande, äventyraren kan naturligtvis gå ut själv i naturen men man kan också få hjälp av de kubanska turistbyråerna med att lägga upp en exkusion. Fågelskådarna har 350 fågelarter att studera, fjärilssamlarna hittar 185 sorters fjärilar, växt och djurlivet är subtropiskt och mycket riktligt med landkrabbor, krokodiler och leguaner, fikusträd, jasminer och olika sorters palmträd. Den kubanska krokodilen föds upp vid krokodilfarmar. Det mest sällsynta djuret är almiqui, ett kattdjur som bara finns i ett fåtal exemplar uppe i Sierra Maestra. Det finns inga giftiga reptiler i Kuba. För jägare finns jaktreservat, för en avgift ordnar turistmyndigheterna en jaktsafari.

Eluttagen ger 110 volt, vissa moderna hotell har 220 volt. Det finns ingen standard för elkontakter. Den som har behov av elanslutning bör alltså ta med en adapter.

Upp

 

F

Film är väldigt populärt och det finns en egen betydande produktion. All produktion och distribution av filmer sköts av det statliga filminstitutet ICAIC.

Fotografer bör ta med all utrustning de behöver hemifrån, speciellt gäller detta digitala kameror. För den som kör med film så finns det film att få löpa på Kuba men kvaliteten är osäker i värmen. I akut filmbrist rekommenderas ”FotoService” vid Centro de Prensa Internacional på La Rampa i Havanna (Calle 15) där omsättningen är hög och förvaringen av film fungerar, där kan du också framkalla och kopiera film. ”FotoService” finns över hela Kuba.

Upp

 

G

Geografin är omväxlande slättland och berg. Kuba består av 1600 öar i den västindiska ögruppen Stora Antillerna. Öarnas sammanlagda yta är knappt en fjärdedel av Sveriges. Avståndet till Florida är 14,5 svenska mil och till Haiti i sydöst 7,7 svenska mil.

Guantánamo är Kubas hetaste stad, och har egentligen inga sevärdheter eller måsten att se. I en vik tre svenska mil öster staden har USA sedan 1898 en militärbas. Marinbasen i Guanánmamo Bay har blivit en av världens mest omdebatterade platser under senare år eftersom USA har ett militärt koncentrationsläger här.

Guardalavaca heter turistorten som ligger på den norra kusten i den östra provinsen Holguin. Hit kommer många charterresenärer från Kanada som är ute efter en billig vecka i Karibien. Utanför staden finns en internationell flygplats, men Holuguin har inte mycket att se om man jämför med andra kubanska städer. Men stränderna är bra.

Gåvor är naturligtvis välkomna i ett fattigt land. Ta med alla de där gamla t-tröjorna som du inte använder, ta med pennor, parfymflaskor, tändare och allt möjligt annat och ge till nyfunna vänner. Den som lämnar turisttäta områden och reser runt på egen hand möter generösa kubaner, då är det bra att ha något att ge tillbaka. Den vill lära känna samhällsintresserade kubaner tar med sig böcker och tidningar på spanska för att ge bort, de flesta böcker finns inte på Kuba.

Upp

 

H

Hantverk finns att köpa på alla ställen där det finns turister, det finns många som vill tjäna lite extra och den köpsugne har stor utbud. Inte så billigt, men det går att hitta skojiga souvenirer.

Havanna. Den kubanska huvudstaden är en tuff metropol med tre miljoner invånare, den som söker stillhet och lugn ska alltså inte åka hit. Men vem kan undvika Latinamerikas mest mytomspunna stad? Under senare år har de kubanska turistmyndigheterna sett till att det öppnat många nya hotell och restauranger i Havanna för att ta emot den förväntade turistströmmen. Därför finns det massor med ställen som man både kan ha och mista. För information om de klassiska hotellen och restaurangerna och sevärdheter man inte ska missa klicka här så når kommer du till en guide till Havanna.

Havannas måsten är många, på nästa sida i denna guide finns en lista på de klassiska hotellen och restaurangerna som man inte får missa att se när man är i Havanna. Där finns även ett förslag på en promenad genom Havanna som innefattar alla viktigaste sevärdheter. Promenaden kan man klara av på en dag om man är snabb, två dagar om man vill ha mer tid på sig.

Helgdagarna är knutna till revolutionen. Den 1 januari firas revolutionärernas seger 1959, den 1 maj är arbetarnas dag, de tre dagarna 25-27 juli firas attacken mot garnisonen Moncada i Santiago som genomfördes den 26 juli 1953 vilket var inledningen till revolutionen. Den 10 oktober firas inledningen av frihetskriget mot Spanien 1868. Sedan början av 2000-talet firas numera igen både julen och påsken.

Hotell av bättre klass i Havanna är alltid billigare att boka och betala från utlandet i samband med biljetten beställs. Den som går in på ett större hotell i Havanna får listpriset som håller internationell nivå, på landsorten är det billigare. I Havanna kan man få ett överkomligt pris också på gamla koloniala lyxhotell. Den som åker paketresa brukar få specialpriser som gör hotellen överkomliga i pris. För boende i Varadero är tipset att ha ett bra hotell bokat hemifrån, för i Varadero tvingas man tillbringa mycket av sin tid kring hotellet då utbudet i övrigt är begränsat. Adresser till några rekommenderade klassiska hotell i Havanna finns i denna guide om man klickar här. Kubanska staten har sina hotell på internet: www.cubahotelreservation.com

Hyra rum privat (Casas Paticular) är billigaste boendet för den budgetmedvetne och är ett system som påminner om Bed&Breakfast. För bara något decennium sedan var det helt förbjudet att bo hemma hos kubaner men en numera inser myndigheterna att det måste finnas billiga alternativ till boende vid sidan av hotellen, och har därför öppnat för verksamheten. För att ha tillstånd att hyra ut krävs dock tillstånd vilket innebär att boendet måste inspekteras, huset får därefter en skylt med en trekant att sätta upp. Rumsuthyraren måste sedan betala en hög licensavgift vare sig det finns gäster eller ej och bokföring av gäster är ett krav liksom att lämna namn och passnummer på alla gäster till polisen. Trots att licensavgiften gjort boendet lite dyrare än förr ska man undvika att bo hos illegala uthyrare som saknar tillstånd, de kostar visserligen lite mindre men betyder problem både med utsatthet för brottslighet och polisen. Eftersom licensavgiften måste betalas i förskott och är hög är det vanligt att rumsuthyrare tvingas lägga ner sin verksamhet efter ett tag. Många av de adresser till Casas Particulares som finns i guideböckerna kan alltså vara inaktuella. Om man saknar boende brukar dock alla taxiförare kunna hjälpa till att förmedla rum, annars är det bara att fråga runt i grannskapet och snart är det någon som känner någon som har uthyrning. Casa Particular systemet är numera så väl fungerande att man även kan förboka rum via nätet, Googla Casa Particular och många förmedlare alla välja mellan dyker upp.

Hyrbil är lite dyrare än i Sverige eftersom de saknas konkurrens, det finns flera biluthyringsfirmor men alla har samma ägare. Den som vill vara säker på att få en bil en viss dag bokar i samband med att flygresan beställs, vid högsäsong är det stor brist på bilar eftersom alla exilkubaner på besök då har hyrt upp de bilar som finns. Kontrollera att det finns reservdäck innan du kör från uthyraren, punktering är mycket vanligt. Varje gång du parkerar din hyrbil kommer ”bilvakter” att rusa fram och erbjuda sina tjänster. Peka på en av ”vakterna” och kom överens om ett pris, ge honom sedan en slant för jobbet när du sedan kommer tillbaka. Utser du ingen vakt är risken stor att bilen är uppbruten när du kommer tillbaka.

Hälsa/Sjukvård håller god standard, kubaner är välutbildade och vet hur man handskas med föda i tropisk värme och den som äter på dollarrestauranger löper därför liten risk att drabbas av turistdiarré. Den som umgås med fattiga kubaner och blir bjuden på middag får dock räkna med att åka på en magkörare. Drick ej kranvatten. Undvik hemlagade lemonader som säljs i små kiosker. Inga vaccinationer förutom grundskydd behövs. Sjukvården är professionell och turister har tillgång till egna ”husläkare” vid alla hotell. De största farorna för resenärers hälsa är trafiken då många bilar saknar både lyse, broms och körkunnig förare. Tropiska sjukdomar som malaria, dysenteri och gula febern har utrotats men ibland sker ett utbrott av denguefeber och kolera, är man på landsorten bör man alltså se till att inte bli myggbiten och var noga med hygienen.

Upp

 

I

Internet är begränsat. På alla större hotell finns internetanslutna datorer att hyra för turister, men det är relativt dyrt. Republiken Kubas officiella hemsida: www.cubaweb.cu

Upp

 

J

Jobb i Kuba. Formellt råder visserligen arbetsplikt i Kuba, men arbetslösheten och speciellt bland ungdomar är mycket hög. Många kubaner får därför sin försörjning inom den informella ekonomin eller har de släktingar utomlands som skickar pengar. Efter Sovjetunionens fall genomfördes stora nedskärningar inom den statliga sektorn inom industrin och dessa har fortsatt. Många jordbruk är omvandlade till kooperativ och är därmed inte statligt anställda. Sedan Raúl Castro tog över ledningen har en rad reformer genomförts som öppnat för privat företagsamhet. Målet för regimen är att Kuba ska få en ekonomi som liknar Vietnam där alla stora verksamheter ligger under staten, men där småföretagare svarar för upp mot trettio procent av ekonomin. Många finns inom turist och service. Det finns därför numera mängder med privata rumsuthyrare, restauranger och olika försäljare och verkstäder.

Jobba i Kuba och betala för det kan man göra om man är brinnande revolutionär. Varje vinter kommer en nordisk brigad till Kuba med ett 50-tal deltagare för att under tre veckor varva arbete på inom jordbruk eller bygge med revolutionära studiebesök och föredrag. Resan arrangeras av Svensk-kubanska föreningen och kostar 12 500 kronor, då ingår flyg, kost och logi i brigadens åttabäddsrum. Mer information via svensk-kubanska föreningen.

Upp

 

K

Kaffe dricker kubanerna gärna och ofta, varje gång en gäst kommer på besök serveras kaffe. En café cubano är svart och redan sötat när det serveras i pytteliten kopp. På turistställen får dock gästen stora koppar och hälla i socker själv, där går det också att få mjölk, cafe con leche. På turistställen finns också det svagare café americano som smakar gräsligt. Vid kaffestugorna och kaffebarerna ute i samhället kostar en kopp kaffe 25 centavos (10 öre) och finare ställen kan ta en peso. Turistpriset är en konvertibel peso (10 kronor).

Karnevalen firas i januari och februari i Varadero och vid mitten av juli i Santiago.

Kartor och adresser är uppbyggda efter ett annat system än i Sverige, kubanerna anger sin adress genom att uppge mellan vilka gator och avenyer, eller i vilket gathörn han bor. Husets nummer är mindre viktigt. För att hitta rätt brukar man oftast tvingas fråga grannarna. Efter revolutionen har många gamla namn ändrats men i vissa fall använder alla fortfarande det gamla namnet. Den ursprungliga Paseo de Isabel II döptes första gången om till Paseo del Prado, för att senare bli omdöpt igen. I dag heter den lummiga promenaden Paseo de Martí men alla säger El Prado.

Klassiska konserter och balett håller hög klass. Hotellens turistbyråer har lista på aktuella föreställningar. Den vackraste teaterscenen är Teatro Lorca vid Hotel Inglaterra.

Klimatet är subtropiskt med en medeltemperatur på 25 grader. Sol 330 dagar om året. I januari kan tillfälliga kallfronter dra in över Kuba som gör att temperaturen sjunker under 20 grader, i augusti kan det bli olidligt hett. Augusti/eptember till oktober /november är orkansäsong med risk för regn. Den högsta temperaturen som någonsin mätts upp i Kuba är 38,6 grader (7 augusti 1969 i Guantánamo) och den lägsta är 1,0 plusgrader (21 januari 1971 i Matanzas). När temperaturen går under 15 grader fryser kubanerna. Klimatet är tropiskt med varma, fuktiga somrar och milda, torra vintrar. Årsnederbörden uppgår till i medeltal 1400 millimeter och faller huvudsakligen under regnperioden som varar mellan maj och oktober. Mellan juli och oktober drabbas landet ofta av tropiska orkaner.

Klädseln anpassas efter svensk sommar, det är bara under januari och februari det kan bli lite kyligare på natten med behov av tröja. Slips och kostym förekomer aldrig utanför diplomatkretsar och femstjärniga restauranger. Kubanska ämbetsmän, affärsmän och säkerhetspoliser har oftast guayabera, den vita långskjortan med fyra fickor som bärs utanpå byxorna. En kuban kan vara hur fattig som helst men han eller hon klär sig alltid i rena och hela kläder. Kubanskorna väljer gärna skarpa färger och tighta. Ingen kommer att behandla dig illa för att du har kortbyxor, men det kan vara bra at veta att i den latinska världen är det bara småpojkar som bär shorts utanför stranden eller sportanläggningen.

Kriminalitet har blivit ett växande problem som en följd av regimens beslut att införa två valutor i landet. Turisten ska vara medveten om att han kan bli utsatt för ficktjuveri, väskryckning och stölder i speciellt Havanna. Håll prylarna under uppsikt och tänk på att turistskyltade bilar är populära mål för tjuvar. Lämna aldrig något i bilen och göm packningen i bagageluckan när du stannar i små byar. Undvik att gå genom skumma kvarter under natten. Jämfört med andra Latinamerikanska länder är dock kriminaliteten låg i Kuba och väpnade rån förekommer så gott som aldrig eftersom det inte finns några vapen i cirkulation. Alla grövre våldsbrottslingar, notoriska kriminella och psykopater sitter inspärrare. Risken att drabbas av våld är betydligt större i Stockholm.

Kubanerna är ett ärligt och vänlig folk, de är nyfikna och vill veta vem du är, gästfria och mycket hjälpsamma. De påstridiga unga männen som hänger utanför turisthotellen är inte på något sätt representativa för kubanerna vilket du märker så fort du kommer bort från turistzonerna. Många kubaner har det visserligen svårt ekonomiskt, riktigt fattigt på vissa håll, men samtidigt skiljer de sig markant från folk i andra underutvecklade länder. De vet mycket, de är allmänbildade, formulerar sig väl och är stolta och självmedvetna över att vara kubaner.

Upp

 

L

Lifta kallas pedir botella och är mycket vanligt. Men håll inte upp tummen om du försöker, det är en förolämpning. I Kuba vinkar med handen utsträckt och med handflatan neråt. Den som hyr bil bör stanna och ta upp liftare ute på landsbygden. Använd förnuftet, ta ej upp en grupp män mitt i natten om du är ensam.

Läsning innan resan. Utförlig information om Kubas geografi och historia, kultur och samhälle samt den aktuella politiska situationen finns i fackboken ”Kuba”. Läs boken innan resan. Den finns att köpa på alla bokhandlare eller på internet.

Upp

 

M

Machismen finns men yttrar sig inte på det påträngande och kvinnoförnedrande sätt som i vissa delar av Latinamerika och i Arabvärlden. Kubanska män är uppvaktande och beskyddande. Kuba är ett säkert land där kvinnor kan gå ensamma genom Havanna under natten utan att antastas. Kuba är ett av få länder i världen där en ensam kvinna till och med kan lifta.

Maten brukar vara halva reseupplevelsen och egentligen är det kubanska köket en spännande mix som innefattar tropiska frukter och grönsaker, influenser från Spanien, Afrika, USA och Italien. Men den som åker till Kuba för att få en spännande upplevelse för smaklökarna blir besviken, det mesta som serveras är trist och enkelt, i bästa fall är gott, men aldrig läckert. Samhällsystemet uppmuntrar inte kockarna till att göra den där lilla extra ansträngningen. Varför göra en piffig sås till langustern? Det har vi aldrig gjort tidigare! Kanske någon chef i stället klagar. Bättre då att göra som man gjort tidigare, slänga upp skaldjuret på grillen och servera den sönderstekt och torrt tillsammans med en nota på 30 konvertibla pesos. Det säkraste valet på menyn är alltid kyckling, biffen är för det mesta seg eftersom de varit fryt. Bäst mat får man få på de bästa privat Paladares-restaurangerna, som dock inte finns i Varadero. Paladarerna är numera inte billigare än de statliga, men en bra paladar har en kock som lägger sin själ i matlagningen. Se mer info under Restauranger.

Mobiltelefon från Sverige fungerar i Kuba, de senaste åren har mobilsystemet byggts upp och det finns täckning i Havanna, Varadero, Santiago och andra storstäder och allt fler kubaner skaffar sig nu en egen mobil. Telia, Telenor och några andra stora internationella aktörer har avtal med kubanska staten och fungerar, men den som har Comviq saknar täckning. Tänk på att det är mycket, mycket dyrt att ringa med mobilen. Men skicka och ta emot SMS går ju också. Se info om fast telefon under Telefon.

Modehuset i Kuba heter La Maison och producerar färggranna sommarkläder och baddräkter. Vid butiken i Havanna hålls också modevisning så gott som varje kväll, adress: Calle 16 No 701 y Calle 7a.. I Santiago ligger La Maison i ett gammalt palats i området Vista Alegre tre kilometer från centrum. Adress: Avenida Manduley. Vid lågsäsong kan det vara stängt, showen flyttar då till ett hotell.

Museum tar inträde på en eller två konvertibla pesos, gratis för kubaner. Den vanliga öppettiden är 09.00-18.00 tisdag till lördag samt söndagar 09.00-13.00. De sevärda finns i Havannaguiden som ingår i denna guide. Kuba har mängder med museum men många är inte värda att lägga tid på att besöka. Den kubanska staten har samlat samtliga museum i på en hemsida som i alla fall är värd att besöka: www.cuba-museums-guide.com

Musik finns överallt, Kuba är känt för sin rika musiktradition och på många turisthotell och restauranger finns levande musik. Bäst traditionell musik upplever man på Casa de la Musica i Havanna. Utanför Havanna finns alltid ett trubadurhus, Casa de Trouva, där lokala musiker spelar. CD-skivor med kubansk musik kan vara roliga köp, nya salsaskivor är något billigare än i Sverige och dessutom svåra att få tag på.

Mutor är ett allvarligt brott och en turist ska naturligtvis inte uppmuntra korruption som är en farsot i många fattiga länder. Man bör veta att det förekommer mutor och att en generös dricks, diskret överlämnad, kan göra underverk i vissa lägen när allt verkar omöjligt. Varför fick spanjoren en bil och en middag serverad mitt i natten trots att du fick veta att det var omöjligt?

Mygg finns en hel del i närheten av sumpiga områden på landbygden, kubanerna kallar den giftigaste myggarten för zancudos som ger gigantiska utslag. Ta med myggolja om myggnät du ska bo på landsbygden. Klia inte sönder betten, infektioner i tropikerna kan bli långvariga.

Mänskliga rättigheter respekteras inte i Kuba vilket landet kritiseras för. Den svenska statens och EU:s syn på situationen för de mänskliga rättigheterna i Kuba finns på UD:s hemsida: www.manskligarattigheter.gov.se

Upp

 

N

Namnbruket är informellt, inom den statliga myndigheterna tilltalar man oftast varandra med förnamn eller compañero, i allmänhet säger man du till varandra. Inom turistnäringen har dock seden att säga Ni, señor och señora, fastnat och numera säger också många Mister och Miss. Alla kubaner har två efternamn, ett från modern, ett från fadern, sedan använder man namnen som de själva vill. Samma tradition finns i hela den latinska världen.

Nattlivet är numera öppet inpå småtimmarna varenda natt, för den som har dollar. På hotellen finns kabaréer och dansuppvisningar. Den växande turismen har lett till att den statliga nöjesindustrin blomstrar, det vimlar av små barer, diskotek och större nattklubbar. Inträdet är ibland dyrt också jämfört med svenska förhållanden. I Havanna finns också ett nöjesliv bortom turistklubbarna, men för att hitta dem är det nödvändigt med en vägvisare.

Notan måste alltid kollas. På alla statliga restauranger, utan undantag, är det vanligt att kyparna försöker ta betalt för något som inte beställts. Speciellt vid större sällskap. Räkna allt som serverats. Klaga om något är fel. Det brukar bli många klagomål under en resa.

Upp

 

P

Paladar betyder egentligen smak eller gom på spanska och det är också på de små privata ”Paladares” restaurangerna som lyckats överleva de höjda licensavgifterna man får den godaste maten. Fråga taxiföraren så kör han dig till den som är bäst just nu (och där han får provision) eller fråga en spansk turist som varit länge på ön, de brukar hitta sig fram till rätt ställe. Den som vill komma riktigt billig undan passar på att beställa middag hos sin rumsuthyrare, de flesta Casas Particulares kan servera mat. Resultatet av de senaste årens ekonomiska reformer har lett till att Havanna numera har många privata restauranger. Om  bara skatterna/licensen betalas kan en privat restauratör servera allt som brukar finnas på internationella krogar i andra länder och även ha anställda. Det finns flera webbsidor som ger adresser till Kubas privata krogvärld, den bästa är Cuba Absolutly 

Playor i Havanna. Havannas stränder ligger öster om staden och den finaste heter Playa de Santa María. Avståndet från centrum är lite drygt två mil och en taxi kostar cirka konvertibla pesos enkel resa.

Politik, se boken ”Kuba” som utförligt redogör för den politiska situationen i Kuba.

Pressen i Kuba är hårt censurerad, rikstidningen heter Granma och kontrolleras avkommunistpartiet. På de större hotellen säljs Mexiko-editionen av spanska dagstidningen El País som flygs in varje morgon.

Prisnivån beror på hur kronan står sig mot dollarn. Vid kursen kring 7:50 på en dollar så är Kuba ungefär lika dyrt som i Sverige för den som rör sig inom turistorterna. De totala utgifterna under en Kubavistelse beror helt på hur mycket vatten, läsk, öl och drinkar man sätter i sig. På turisthotellen kan en halvliter vatten kosta 15 kronor.

Pruta är omöjligt i de statliga butikerna där priserna bestäms från central ort. På den fria marknaden är priset på begagnade böcker, konstverk och hantverk däremot förhandlingsbart.

Upp

 

Q

Quinnor bör tänka på att det kan vara svårt att få tag på bindor och tamponger, om du trots allt skulle behöva så sök på de femstjärniga lyxhotellens hälsobutiker.

Upp

 

R

Ransonering gäller för de statliga subventionerade varorna som säljs i varje kvartersbutik för kubanska pesos. Alla kubaner har ett ransoneringskort, Libreta. Fram till 1980-talets inledning fick alla en tillräcklig ranson av det som behövdes för att överleva. I dag ger ransoneringskortet endast ett kilo ris, en påse bönor och ett litet paket matfett i månaden, varje dag får alla också en brödbulle, någon gång emellanåt kommer en bit tvål, kanske några ägg. Allt annat som behövs måste köpas på den fria marknaden eller på den svarta börsen. Resultatet är att alla kubaner är ständigt är sysselsatta med att idka byteshandel, fixa svartabörsvaror eller försöka komma över konvertibla pesos. Snittlönen för en kubansk arbetare på en statlig industri är mindre än 300 kubanska pesos vilket motsvaras av 100 kronor. En vanlig hamburgare kostar alltså en veckolön.

Religionsfrihet råder numera formellt. En stor del av Kubas befolkning är romerska katoliker men den afrokubanska religionen santería har också stort inflytande och många anhängare. Protestantiska frikyrkor bedriver missionsverksamhet och växer.

Resa på egen hand är numera inte svårare i Kuba än i Europa. Ända fram till börkjan av 1990-talet sedan var det dock omöjligt, det fanns inga biljetter till bussar och tåg och det saknades bensin till hyrbilen så fort man lämnade Havanna. Utan ransoneringskort fanns heller ingen mat att köpa. Dessa uppgifter står kvar i gamla guideböcker men gäller alltså inte. I varje större samhälle finns en Cupet-mack som har öppet dygnet runt och där kan man också köpa mat och dryck och allehanda prylar och ofta finns också en Rapido-restaurang som serverar grillade kycklinglår, chips och kylda drycker och en butik för hårdvaluta. Skaffa en vägkarta där alla hotell finns utmärkta, varje stad har flera och längst vägen ligger motell som också alltid har en säng ledig utan att man behöver reservera. Priserna på dessa lite nerslitna två- och trestjärniga hotell som byggts under den sovjetiska tiden är låga, det går också att hitta privata rum till ännu lägre pris. Vägnätet är över 3000 mil och ungefär hälften av alla vägar är asfalterade.

Restauranger som drivs av staten finns det numera mängder av i Havanna och i turistorterna. I Havanna finns en handfull restauranger som är klassiska som man inte bör missa som finns i denna guide. Annars går det egentligen inte att rekommendera någon som mer prisvärd än andra. Välj efter kassa och läge. För privata restauranger kolla information under Paladar. För information om samtliga statliga restauranger i Kuba, gå till den kubanska statens guide på internet: www.cuba-restaurants-guide.com

Rom är Kubas nationaldyck och det finns många märken att välja mellan. Författaren till denna bok har besökt de flesta länder i Karibien och Latinamerika och har provsmakat hundratals olika romsorter och den 7-åriga mörka Havana Club tillhör favoriterna, den är så mild att den ska avnjutas ren med några iskuber. För att mixa drinkar är valet svårare. Den kubanska Caribbean Club är bra, lite mkukare och sötare är Habana Clubs 3-åriga som också duger fint till drinkar. Priset för en flaska är mycket lågt jämfört med Sverige, det är värt att bära hem ransonen.

Upp

 

S

Santa Clara är egentligen bara värt att besöka för en enda sevärdhet, minnena efter Che Guevara. Strax utanför centrum står hans stora staty, under monumentet finns hans och hans kamraters gravar och ett litet museum. Platsen har blivit ett Mecka för revolutionsromantiker och vänsteraktivister från hela världen. Inne i stan finns resterna efter tåget som Che Guevara och hans kamrater anföll, en seger som hade stor betydelse för utgången av upproret mot Batista. Den som har ont om tid kan stanna till i Santa Clara och hinna se det som är värt att se under någon timme.

Santiago de Cuba är landets näst största stad men tempot här är betydligt lugnare än i Havanna. Det finns gott om koloniala sevärdheter och museum av vilka de mest sevärda är Diego de Velázquez hus vid Parque Céspedes. Den gamla borgen Castillo del Morro som ligger en bit från centrum och inhyser ett piratmuseum. Den som vill se mer kan besöka Museo Emilio Bacardi på Calle Pí Rosaro bakom Hotel Casa Granda, som har en fin samling med antikviteter och äldre kubansk konst samt en egyptisk mumie. Av de revolutionära minnesmärkena är den gamla militärkasernen Moncada viktigast, den ligger på Calle Carlos Aponte 15 minuters gångväg från centrum. På kyrkogården Cementerio Santa Ifigenia finns nationalhjälten José Martís gravmonument. En halvtimmes väg utanför staden ligger byn El Cobre och den heliga kyrkan som rymmer Kubas nationalhelgon Virgen del Cobre. Det går flyg mellan Havanna och Santiago flera gånger om dagen och naturligtvis långfärdsbuss. Stadens klassiska hotell är Hotel Casa Grande (Lacred y Heredia) som öppnade efter renovering 1996 och som har ett terrasscafé dit alla utlänningar kommer för att sitta och se ner på Parque Céspedes, dricka en öl och äta en bit pizza eller kyckling. Casa de la Trova ligger på Calle Heredia 208, granne med Hotel Casa Granda, och är den mest berömda av Kubas trubadurställen.

Shopping är visserligen ett av resans nöjen men i Kuba är utbudet magert. Det mesta en konsument kan behöva finns att köpa i hotellens hårdvalutabutiker. För en svensk är priserna på sprit och cigaretter fördelaktiga, kubansk musik är ett bra köp och hantverk kul.

Solen är stark, ta med solglasögon och solkräm med hög skyddsfaktor.

Spanskan som talas i Kuba skiljer sig från riksspanskan som lärs ut i svenska skolor, uttalet är mjukare och har en annan rytm, sista ändelsen försvinner oftast. Som i alla latinamerikanska länder säger man inte vosotros utan använder pluralformen ustedes även till dem man är du med. Buss heter guaga i Kuba vilket det också gör på Kanarieöarna och i Centralamerika. Flera främmande ord har adopterats till kubanskspanskan, från indianerna kommer guajiro, hamaca, bohio, från italienskan kommer ”Ciao” (maffian?) och från nordamerikanarna kommer ”Okej” som alla envisas med att säga hela tiden. Att få drinken ”On the rocks” heter inte ”con hielo” (med is) som det gör i Spanien utan ”A la rocas” . Kärt barn har många namn och såldes finns det mängder med specialuttryck för konvertibla pesos som till exempel fula (uttalas fuåla). En manlig turist kallas för yuma. De mest typiska kubanska slangorden hittar man naturligtvis inom erotikens område.

Spanskstudier i Kuba är billigare än i de flesta spansktalande länder, vid universitetet i Havanna och Cienfuegos finns en nybörjarkurs för utlänningar Kontakta Svensk-kubanska föreningen för information och bokning.

Svensk-Kubanska föreningen bildades 1966 med målsättningen att, som man skriver, ”stödja den socialistiska revolutionen i Kuba och det kubanska folkets kamp mot imperialismen samt att främja kontakter mellan de svenska och kubanska folken”. Föreningen har alltså tagit ställning i konflikten och samlar in pengar och demonstrerar till stöd för Kuba, samt arrangerar föreläsningar och seminarier, samt arbetsbrigader som reser till Kuba för att utföra solidariskt arbete. Internet: www.svensk-kubanska.se

Synden i Havanna och Santiago är lättillgänglig för den som så önskar. Många turister, såväl manliga som kvinnliga, kommer till Kuba med en önskan om ett sexuellt äventyr med en kuban eller kubanska. Det är inte författarens uppgift att moralisera men den som är ensam och svag i köttet bör tänka på att könssjukdomar är vanligt förekommande. Det säljs kondomer överallt i Sverige, det gör det inte i Kuba.

Säsongen följer sydeuropas semestertider. December-januari samt juli-augusti räknas därför som högsäsong, då stiger priserna och det kan bli svårt att få hotellrum och hyrbil utan reservation. Övriga tiden är det billigare och bättre, men risken för regn är större.

Upp

 

T

Taxi finns av flera modeller. De stora statliga och luftkonditionerade turisttaxibilarna kostar mest, de mindre statliga utan luftkonditionering är billigare. De gul-svarta Lada-taxibilarna med skylt på taket kör egentligen bara kubaner för kubanska pesos men kan gå med på att köra om man har tur. Privata taxiförare med egen bil kan numera betala licensavgifter för att få köra utlänningar och ta betalt i hårdvaluta, de saknas taxameter så gör upp om priset före avfärd. Det finns också cykeltaxi som drivs av privata förare och små gula två-sitts taxi.mopeder som drivs av mopedmotorer. Bestäm alltid priset i förväg med dessa. Utanför turisthotell händer det att  utlänningar får erbjudanden om svarttaxi, dessa bilar saknar tillstånd och föraren är oftast en lurendrejare som tar ett alldeles för högt pris. Undvik dessa bilar.

Telefon på stan är i princip gratis för lokala samtal, att ringa lokalsamtal på hotell kostar däremot ganska mycket, ibland begär telefonisten en konvertibel peso för ett samtal ett kvarter bort. Att ringa utomlands är mycket dyrt. Den som bor privat i Havanna och ska ringa utomlands rekommenderas att gå till Habana Libre eller Nacional där det finns goda telefonförbindelser. Det är ont om fasta telefoner. Telefonnätet tillhör världens minst utvecklade med endast omkring 20 fasta telefoner per 1 000 invånare. Under 2003 gjordes en stor omläggning av telefonnumret i Havanna. För att få fram fler linjer fick många nummer 8 i början. Bra att veta när ett gammalt nummer inte fungerar.53 är Kubas landsnummer. För att ringa hit från utlandet: Slå 0053 och sedan det kubanska numret. Havanna har riktnummer 7 och Varadero 45. Mer information under Mobiltelefon.

Trinidad är Kubas vackraste kolonialstad. Den renovering som gjorts har visserligen lett till att man får en artificiell känsla när man vandrar runt i den gamla koloniala stadskärnan, gränderna. Men ett besök är ändåå ett måste för den historiskt intresserade resenären. Staden hade sin blomning på 1700-talet tack vare de stora inkomster som kom från sockret, odlat vid stora slavplantager. Det var slaveriets fasor som gjorde att plantageägarna kunde leva lyxliv. Till Trindidad går linjebuss med Viazul. Den bekväme och praktiske kan åka hit på en tvådagarstur från Havanna och får då samtidigt se både Cienfuegos och Santa Clara. Utflykten säljs på alla hotell i Havanna.

Turistbyråer finns i varje större turisthotell och kan ordna bokningar och arrangemang. All slags turistinformation finns samlat på den kubanska turistmyndighetens startsida: www.cubatravel.cu

Tåg finns och sedan 1997 är det även tillåter för utlänningar att åka. Järnvägen förbinder 13 orter och går ända till Santiago de Cuba. Biljetten köps lämpligast i god tid innan avfärd vid Havannas centralstation, räkna med stora förseningar.

Upp

 

U

Utbildning har ända sedan revolutionen 1959 haft högsta prioritet för Castro-regimen. Efter maktövertagandet startades en omfattande kampanj mot analfabetismen och vuxenskolor inrättades över hela landet, framför allt på landsbygden. 1964 förklarades analfabetismen vara utrotad.

Upp

V

Valuta. Sedan november 2004 har Kuba två valutor: Kubanska pesos som är den nationella valutan och Konvertibla pesos (Pesos convertibles) som är hårdvalutan som då ersatte dollarn. För turister är det pesos convertibles som gäller. Alla priser på restauranger, hotell och i butiker är i konvertibla pesos. En konvertibel pesos är värd 26 kubanska pesos. Kursen till den konvertibla peson är bunden till US-dollarn, en US-dollar är värd ungefär 0,85 konvertibla pesos. Mer fördelaktigt att växla euro för då slipper man straffavgift. Se Växling.

Varadero är Kubas största turistort och ligger 14 mil öster om Havanna ute på en halvö, den två mil långa playan är anledningen till att hundratusentals turister kommer hit varje år. Turistorten är uppbyggd efter nordamerikanskt mönster och ser därför inte alls ut som semestermål vid Medelhavet. Varadero saknar riktigt centrum utan är lång bilväg som kantas av hotellkomplex, restauranger och barer. Det finns gott om hotell och även bungalows i alla prisklasser, men åker man hit ska man förköpa hotell hemifrån då priset blir betydligt bättre än om man kommer in i receptionen och ber om att få stanna en natt. Varadero är stängt för vanliga kkubaner och fungerar som regimens stora mjölkkossa för utländsk valuta.

Vatten bör man endast dricka på flaska, agua mineral. Kolsyrad heter con gas. Flaskorna med kolsyrat mineralvatten kan vara omöjliga att öppna om man inte vänder på flaskan och knacka den en gång i botten innan. Barkillar som vill skoja brukar lämna över en uppblåst flaska som är omöjlig att öppna för den som ej kan tricket.

Vin från Kuba är ingen höjdare och bör avstås, på grund av klimatet blir resultatet uselt men från central ort har man bestämt attt det ska finnas vin till turisterna så därför fortsätter produktionen. Förr på den gamla sovjettiden importerades bulgariska och rumänska viner, nu är det främst spanska och chilenska viner som finns på restaurangerna. Priserna är något lägre än i Sverige men högre än i Spanien.

Viñales heter dalen där Kubas bästa tobak odlas, ligger i provinsen Pinar del Rio väster om Havanna. Till Kubas västra provins åker den som söker lugnet och vill se landet, staden Pinar del Río är inte värd ett besök utan den största sevärdheten är dalen Viñales. Här finns tobaksodlingar och Cueva del Indios droppstensgrottor där indianerna gömde sig undan spanjorerna. Här finns också en grotta där Che Guevara hade sin bas under Kubakrisen oktober 1962.

Visum måste man ha för att bli insläppt, för skandinaviska medborgare räcker vanligtvis turistvisum. Se ackreditering, visum eller turistvisum.

Vädret i Kuba kan man kolla på kubanska metrologiska institutets hemsida: www.met.inf.cu

Växling av valuta sker på Cadecas små mobila växlingskontor som finns i alla städer, det är till, det är till Cadeca kubanerna går för att köpa konvertibla pesos. Turister kan även växla på på hotell och vissa Banco Popular. På större hotell brukar man kunna växla kontanter i kronor. Men att ha med euro i kontanter är bättre, och också bättre än US-dollar eftersom man då slipper den extra avgift som finns på dollarn. Det finns automater för Visakort som ger konvertibla pesos i Havanna, Varadero och Santiago de Cuba. Att betala med kort går bra på alla hotell och stora statliga restauranger. Tänk dock på att checkar och kort från American Express inte gäller i Kuba. Alltså: Ta med visakort för att ta ut pengar under resan från bankomat eller bank. Ta med kontanter i euro så du kan växla med första dagen och klarar dig några dagar. Euro är bättre än kronor då de accepteras överallt. Men ta inte med US-dollar, de har så mycket pålägg vid växling att du förlorar mycket.

Upp

 

Ö

Öl från Kuba är gott och billigt och finns i många märken. De vanligaste ölen är ”Cristal” (ljust mellanöl), ”Mayabe” (ljust starköl) samt ”Hatuey” och ”Bucanero” (båda lite mörkare starköl). På lokala barer finns öl utan etikett med förhandlingsbart pris och rå smak.

Öppettider: Kontorstid är 08.30-12.30 och 13.30-17.20. Restauranger stänger vanligtvis 23.00 men som en följd av att spanska turister har senare vanor kan tiden ofta förlängas till 24.00. Många saféer och barer i Havanna är öppna fram tills dess turisterna slutar beställa. Den officiella stängningstiden är annars 04.00.

Upp

 

© TG Media och Thomas Gustafsson

 

Kubas geografi - Kubaresenärens måsten i Havanna - Första sidan - Guide till Kuba - Kubas historia

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler